Het is weer die tijd van het jaar: de kerstfilms verschijnen één voor één op Netflix, de kerstballen zijn weer van zolder gehaald en op de radio klinken de eerste tonen van “Last Christmas”, “Feliz Navidad” en natuurlijk “All I want for Christmas is You”. Van dat laatste nummer kan je wel zeggen dat dit dé ultieme kersthit is en dat Mariah Carey met stip op 1 “the Queen of Christmas” is. Dat moet zij ook hebben gedacht, want Mariah Carey heeft een aanvraag bij het Amerikaanse octrooi- en merkbureau gedaan om onder andere “QUEEN OF CHRISTMAS,” als merk te registeren. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk en mag Mariah Carey zich nu als enige “Queen of Christmas” noemen?
Merkregistratie
Merken kunnen worden gevormd door alle tekens, in het bijzonder woorden of tekeningen, letters, cijfers, kleuren, vormen of verpakkingen van waren, of geluiden. Het is dus mogelijk om een naam van een persoon als merk te registreren, bijvoorbeeld als Beneluxmerk (bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom), als Europees Gemeenschapsmerk (bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie) en/of als internationaal merk (bij de World Intellectual Property Organisation). Hierbij geldt wel de voorwaarde dat het teken ter onderscheiding dient en dat deze in het register kan worden weergegeven op een wijze die de bevoegde autoriteiten en het publiek in staat stelt het voorwerp van de aan de houder ervan verleende bescherming duidelijk en nauwkeurig vast te stellen. Een Beneluxmerk, een Uniemerk en een Internationaal merk hebben een geldigheidsduur van 10 jaar.
Er zijn verschillende voorbeelden te bedenken van bijnamen van artiesten die als merk zijn geregistreerd, zoals bijvoorbeeld “The King of Pop” (Michael Jackson), “The King of Rock ’n Roll” (Elvis) en “Godfather of Soul” (James Brown). Ook is er onlangs door de erfgenamen van Aretha Franklin een aanvraag gedaan voor “Queen of Soul”, maar het is nog even afwachten of deze aanvraag wordt goedgekeurd. Ook is het de vraag of Mariah Carey zich bij dit rijtje mag voegen.
Queen of Christmas
Op 10 maart 2021 heeft Mariah Carey een merkaanvraag gedaan voor “QUEEN OF CHRISTMAS,” “QOC”(de afkorting voor Queen of Christmas) en “PRINCESS CHRISTMAS”. Deze aanvraag is in juli 2022 openbaar gemaakt. Onlangs is bekend geworden dat een andere artiest een oppositieprocedure tegen deze aanvragen was gestart. Het ging hierbij om de zangeres Elizabeth Chan. Volgens Chan is kerstmis voor iedereen en mag het niet worden gemonopoliseerd. Kerstmis is namelijk groot genoeg voor meer dan één “Queen”. Elizabeth Chan wordt namelijk ook de Queen of Christmas genoemd, onder meer door de New York Times. Dat is niet gek, omdat zij sinds 2012 al twaalf kerstalbums heeft uitgebracht.
Het Amerikaanse octrooi- en merkenbureau heeft uiteindelijk de aanvraag van het merk afgewezen, omdat het team van Mariah Carey niet (op tijd) had gereageerd. Dit betekent dat Mariah Carey niet het alleenrecht heeft gekregen op het gebruik van deze titels.
Auteursrechtschending ‘All I want for Christmas is You’
Nu is Mariah Carey niet onbekend met juridische stappen. Zo werd in juni 2022 bekend dat Andy Stone, bekend onder de naam Vince Vance, Mariah Carey had aangeklaagd voor het schenden van zijn auteursrecht. De reden hiervoor was dat Stone in 1989, vijf jaar voor de ‘All I want for Christmas is You’ van Mariah Carey, een kerstnummer met dezelfde titel had uitgebracht. Stone beweerde dat Mariah Carey nooit toestemming had gevraagd of had gekregen om de titel van zijn nummer te gebruiken en dat hij recht had op een schadevergoeding. Op de titels van de liedjes na, vertonen beide nummers echter geen overeenkomsten. Inmiddels is begin november bekend geworden dat Andy Stone zijn rechtszaak tegen Carey heeft laten vallen.
Hoewel Mariah Carey niet het alleenrecht heeft gekregen op de titels, zal zij bij de meeste mensen alsnog wel bekendstaan als “Queen of Christmas”. Of je nou wel of niet blij wordt van het voor de zoveelste keer horen van dit nummer, niemand kan er omheen dat als je aan kerstmis denkt, je ook aan Mariah Carey moet denken en andersom.
Eline Cremers