Home » Artikelen

International day of sport for development and Peace

Intellectuele eigendomsrechten in actie

Vandaag, 6 april, is het The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP).

Dit jaar is het thema “Scoren voor Mensen en de Planeet”. Sport heeft het vermogen om de wereld te veranderen; het is een fundamenteel recht en een krachtig instrument om sociale banden te versterken en duurzame ontwikkeling en vrede, maar ook solidariteit en respect voor iedereen te bevorderen.

Sport brengt mensen samen en laat ze voor even al hun problemen vergeten. Door het hele land worden oranje vlaggetjes opgehangen als Oranje door is naar het WK, we juichen met z’n allen als de Nederlandse sporters medailles hebben gewonnen op de Olympische spelen en huilen samen als de favoriete sportclub een wedstrijd verliest.

Maar ook voor intellectuele eigendomsrechten en marketing is sport belangrijk. De impact van sport is enorm en het heeft een megabereik. Als Cristiano Ronaldo op een WK voetbal een flesje Coca Cola afkeurend wegschuift tijdens een persconferentie, gaat deze actie de hele wereld over. Niet alleen het merkenrecht is in sport te vinden, maar ook het octrooirecht, het auteursrecht, het portretrecht en het modellenrecht. Read more

Olympe de Gouges: een revolutionaire feminist

Vrouwen speelden in de geschiedenis meestal de tweede viool. Zo zijn vrouwelijke kunstenaars ondervertegenwoordigd in de musea en ook naar het bestaan van vrouwelijke filosofen wordt pas sinds de 20ste eeuw onderzoek gedaan. Vandaar dat het op internationale vrouwendag goed is om stil te staan bij een uitermate belangrijke, doch vrij onbekende, vrouwelijke figuur uit de geschiedenis: Olympe de Gouges. Samen met Mary Wollstonecraft was zij een van de belangrijkste feministen ten tijde van de Franse revolutie.

Als dochter van een slager en een dienstbode trouwde Marie Gouze op 16-jarige leeftijd tegen haar wil met de veel oudere Louis-Yves Aubry. Toen hij vlak na de geboorte van hun eerste kind overleed, weigerde zij de naam van haar man te dragen. Ze nam zichzelf voor nooit meer te trouwen. Ze veranderde haar naam naar Olympe de Gouges en vertrok naar Parijs. Daar vertelde ze iedereen dat haar vader de schrijver Jean-Jacques Lefranc, markies de Pompignan was. In het dorp waar zij vandaan kwam ging dit verhaal al geruime tijd rond. Haar moeder heeft als dochter van een gerespecteerde advocaat veel contact gehad met Lefranc en zou zelfs met hem gaan trouwen, ware het niet dat de familie van Lefranc haar geen geschikte kandidaat vond, omdat ze niet van adel was. Lefranc heeft het dorp toen verlaten, maar keerde vlak voor de geboorte van De Gouges terug. Hoe het ook zij, in Parijs kon zij deze geruchten goed gebruiken als ingang bij de elite van Parijs.

Read more

All I want for Christmas is… een merk

Het is weer die tijd van het jaar: de kerstfilms verschijnen één voor één op Netflix, de kerstballen zijn weer van zolder gehaald en op de radio klinken de eerste tonen van “Last Christmas”, “Feliz Navidad” en natuurlijk “All I want for Christmas is You”. Van dat laatste nummer kan je wel zeggen dat dit dé ultieme kersthit is en dat Mariah Carey met stip op 1 “the Queen of Christmas” is. Dat moet zij ook hebben gedacht, want Mariah Carey heeft een aanvraag bij het Amerikaanse octrooi- en merkbureau gedaan om onder andere “QUEEN OF CHRISTMAS,” als merk te registeren. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk en mag Mariah Carey zich nu als enige “Queen of Christmas” noemen?

Read more

Licht aan, camera uit

Parijs: de stad van de liefde, de wandelingen langs de Seine en natuurlijk de Eiffeltoren. Als je in Parijs bent geweest is het niet de vraag óf je de Eiffeltoren op de foto hebt staan, maar op hoeveel foto’s de toren te zien is. Zeker vanaf Place du Trocadéro heb je goed zicht op de Eiffeltoren en terwijl het langzaam donker wordt, kan je vanaf daar ook de verlichting van de Eiffeltoren aan zien gaan. Vanaf dat moment is het officieel niet meer toegestaan om zonder toestemming een foto van de Eiffeltoren te maken en deze te verspreiden. Maar wat is daar de reden voor en zijn er meer bekende werken waar dit ook voor geldt?

Read more

Vacature voor een jurist

Wij zijn op zoek naar een jurist met passie voor het vak die graag door wil groeien met een hands-on mentaliteit.
Je bent betrokken in je vakgebied en bij ons kantoor, je wilt continu verbeteren en neemt initiatief.
Je kan goed samenwerken, je denkt graag in oplossingen en je voelt je thuis in een internationale omgeving.
Je bent gewend om in niet alleen in taal snel te schakelen, maar ook qua cultuurverschillen snel aan te passen.
Je bent sociaal, ondernemend, durft verantwoordelijkheid te nemen en weet waar je staat.
Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht.

Read more

Internationale Vrouwendag: #BreakTheBias auteursrechtelijk beschermd?

Internationale Vrouwendag staat voor de deur. Elk jaar op 8 maart worden vrouwen over de hele wereld gevierd en wordt hulde gebracht aan de strijd en emancipatie van vrouwen.

Wat is Vrouwendag?

De feestdag vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw, vóór het begin van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd streden vrouwen voor gelijke rechten en emancipatie van vrouwen en arbeiders, en voor gelijk stemrecht voor vrouwen in een door mannen gedomineerde samenleving.

Read more

Nationale tulpendag

Nationale tulpendag: juridisch relevant?

In januari begint het tulpenseizoen en de officiële aftrap daarvan vindt dit jaar plaats op 15 januari met diverse evenementen, als de coronamaatregelen dat toelaten.
De tulp is al eeuwenlang een belangrijk exportproduct voor Nederland, hoewel het van origine geen Nederlands product is. Over de geschiedenis van de tulp gaat deze blog echter niet. De tulp is het onderwerp van verschillende juridische procedures geweest. Hieronder zal één van die procedures kort worden uitgelicht. Ook wordt stil gestaan bij de mogelijkheden om een tulp (of een andere bloem of plant) juridisch te beschermen.

Read more

KNVB promoot tegen wil en dank seksspeeltjes

De pandemie heeft het voetbal behoorlijk geraakt. Veel voetbalclubs hebben het financieel moeilijk en sponsors haken af. Het effect van sponsoring is immer klein als er helemaal niet of zonder publiek gevoetbald kan worden. Het bedrijf EasyToys – beoogd sponsor van FC Emmen – kreeg dit seizoen echter bijzonder veel aandacht, mede dankzij de preutsheid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

Read more