Home » Artikelen

All I want for Christmas is… een merk

Het is weer die tijd van het jaar: de kerstfilms verschijnen één voor één op Netflix, de kerstballen zijn weer van zolder gehaald en op de radio klinken de eerste tonen van “Last Christmas”, “Feliz Navidad” en natuurlijk “All I want for Christmas is You”. Van dat laatste nummer kan je wel zeggen dat dit dé ultieme kersthit is en dat Mariah Carey met stip op 1 “the Queen of Christmas” is. Dat moet zij ook hebben gedacht, want Mariah Carey heeft een aanvraag bij het Amerikaanse octrooi- en merkbureau gedaan om onder andere “QUEEN OF CHRISTMAS,” als merk te registeren. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk en mag Mariah Carey zich nu als enige “Queen of Christmas” noemen?

Read more

Licht aan, camera uit

Parijs: de stad van de liefde, de wandelingen langs de Seine en natuurlijk de Eiffeltoren. Als je in Parijs bent geweest is het niet de vraag óf je de Eiffeltoren op de foto hebt staan, maar op hoeveel foto’s de toren te zien is. Zeker vanaf Place du Trocadéro heb je goed zicht op de Eiffeltoren en terwijl het langzaam donker wordt, kan je vanaf daar ook de verlichting van de Eiffeltoren aan zien gaan. Vanaf dat moment is het officieel niet meer toegestaan om zonder toestemming een foto van de Eiffeltoren te maken en deze te verspreiden. Maar wat is daar de reden voor en zijn er meer bekende werken waar dit ook voor geldt?

Read more

Vacature voor een jurist

Wij zijn op zoek naar een jurist met passie voor het vak die graag door wil groeien met een hands-on mentaliteit.
Je bent betrokken in je vakgebied en bij ons kantoor, je wilt continu verbeteren en neemt initiatief.
Je kan goed samenwerken, je denkt graag in oplossingen en je voelt je thuis in een internationale omgeving.
Je bent gewend om in niet alleen in taal snel te schakelen, maar ook qua cultuurverschillen snel aan te passen.
Je bent sociaal, ondernemend, durft verantwoordelijkheid te nemen en weet waar je staat.
Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht.

Read more

Internationale Vrouwendag: #BreakTheBias auteursrechtelijk beschermd?

Internationale Vrouwendag staat voor de deur. Elk jaar op 8 maart worden vrouwen over de hele wereld gevierd en wordt hulde gebracht aan de strijd en emancipatie van vrouwen.

Wat is Vrouwendag?

De feestdag vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw, vóór het begin van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd streden vrouwen voor gelijke rechten en emancipatie van vrouwen en arbeiders, en voor gelijk stemrecht voor vrouwen in een door mannen gedomineerde samenleving.

Read more

Nationale tulpendag

Nationale tulpendag: juridisch relevant?

In januari begint het tulpenseizoen en de officiële aftrap daarvan vindt dit jaar plaats op 15 januari met diverse evenementen, als de coronamaatregelen dat toelaten.
De tulp is al eeuwenlang een belangrijk exportproduct voor Nederland, hoewel het van origine geen Nederlands product is. Over de geschiedenis van de tulp gaat deze blog echter niet. De tulp is het onderwerp van verschillende juridische procedures geweest. Hieronder zal één van die procedures kort worden uitgelicht. Ook wordt stil gestaan bij de mogelijkheden om een tulp (of een andere bloem of plant) juridisch te beschermen.

Read more

KNVB promoot tegen wil en dank seksspeeltjes

De pandemie heeft het voetbal behoorlijk geraakt. Veel voetbalclubs hebben het financieel moeilijk en sponsors haken af. Het effect van sponsoring is immer klein als er helemaal niet of zonder publiek gevoetbald kan worden. Het bedrijf EasyToys – beoogd sponsor van FC Emmen – kreeg dit seizoen echter bijzonder veel aandacht, mede dankzij de preutsheid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

Read more

Tenuitvoerlegging van een buitenlandse beslissing in Nederland

U heeft een gunstig vonnis verkregen van een buitenlandse rechter en u wenst dit vonnis in Nederland ten uitvoer te leggen. Welke mogelijkheden biedt het Nederlandse recht om een dergelijk vonnis in Nederland ten uitvoer te leggen? Zeker in de gevallen dat er sprake is van een rechterlijke beslissing afkomstig uit een niet-lidstaat van de Europese Unie kan de erkenning en tenuitvoerlegging van een buitenlandse beslissing in Nederland vrij gecompliceerd zijn. Dit artikel geeft kort weer hoe het Nederlandse recht en de Nederlandse rechter omgaan met de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse beslissingen die niet afkomstig zijn van een EU-lidstaat. Read more

Auteursrecht: welke rechten biedt een ‘exclusieve licentie’?

Door middel van een licentie kunt u van een ander het gebruiksrecht krijgen om bijvoorbeeld een auteursrechtelijk werk openbaar te maken of te verveelvoudigen.

Heeft u van een ander een licentie verkregen voor het exclusieve gebruik van een auteursrechtelijk beschermd werk, zoals een foto? Betekent dit dat u dan te allen tijde op kunt treden tegen derden die hetzelfde werk gebruiken?

Het antwoord op de laatst gestelde vraag luidt: “Nee”.

Een exclusieve licentie geeft enkel de bevoegdheden die in de akte (licentieovereenkomst) zijn vermeld, of die uit de aard of strekking van de licentieverlening noodzakelijkerwijs voortvloeien (art. 2 lid 3 auteurswet). Read more