Home » Artikelen

Bewijzen – zo eenvoudig kan het zijn!


Sinds 1 januari 2025 is de nieuwe Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in werking getreden.
Daarmee is het Nederlandse Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering op verschillende punten gewijzigd.
Advocaat Mathijs van Riet ligt de meest relevante wijzigingen toe.

 

Read more

Greenwashing en het Europese merkenrecht

Op 11 april 2024 kopte een artikel in het Parool ‘AH doet aan greenwashing: duurzame claim bleek gebaseerd op mening klanten, niet op ingrepen’. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn de groene claims van Albert Heijn ‘onjuist en onduidelijk’. De uitspraak ‘de meest duurzame supermarkt’ is volgens ACM bijvoorbeeld niet gebaseerd op groene inspanningen maar op een achterhaald klantenonderzoek. Van greenwashing is sprake, indien een bedrijf het publiek laat geloven dat het meer doet om het milieu te beschermen dan in werkelijkheid het geval is. Het betreft misleidende, onduidelijke of slecht onderbouwde milieuclaims die consumenten ervan weerhouden duurzame consumptiekeuzes te maken. Greenwashing vormt een belangrijk obstakel bij het aanpakken van klimaatverandering omdat valse oplossingen worden geboden voor de klimaatcrisis. Op deze manier kan concrete en geloofwaardige actie worden vertraagd. In dit artikel ga ik in op de rol die het Europese merkenrecht speelt bij het tegengaan van greenwashing.

Read more

World Photography Day – auteursrecht op foto’s

Op 19 augustus 2023 is het ‘World Photography Day’, een jaarlijkse, wereldwijde viering van de kunst, het ambacht, de wetenschap en de geschiedenis van de fotografie. De geschiedenis van fotografie begint met de eerste foto van Joseph Nicéphore Niépce in 1826. Pas sinds enkele decennia is het medium fotografie als kunstvorm doorgedrongen in galeries en musea. Juridisch is de status van fotografie echter niet altijd onbetwist.

De Nederlandse rechter heeft in het verleden zelfs geoordeeld dat bepaalde foto’s niet in aanmerking zouden komen voor auteursrechtelijke bescherming. Met andere woorden, de maker kan dan niet verhinderen dat derden gebruik maken van de foto die hij of zij heeft gemaakt. Read more

International day of sport for development and Peace

Intellectuele eigendomsrechten in actie

Vandaag, 6 april, is het The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP).

Dit jaar is het thema “Scoren voor Mensen en de Planeet”. Sport heeft het vermogen om de wereld te veranderen; het is een fundamenteel recht en een krachtig instrument om sociale banden te versterken en duurzame ontwikkeling en vrede, maar ook solidariteit en respect voor iedereen te bevorderen.

Sport brengt mensen samen en laat ze voor even al hun problemen vergeten. Door het hele land worden oranje vlaggetjes opgehangen als Oranje door is naar het WK, we juichen met z’n allen als de Nederlandse sporters medailles hebben gewonnen op de Olympische spelen en huilen samen als de favoriete sportclub een wedstrijd verliest.

Maar ook voor intellectuele eigendomsrechten en marketing is sport belangrijk. De impact van sport is enorm en het heeft een megabereik. Als Cristiano Ronaldo op een WK voetbal een flesje Coca Cola afkeurend wegschuift tijdens een persconferentie, gaat deze actie de hele wereld over. Niet alleen het merkenrecht is in sport te vinden, maar ook het octrooirecht, het auteursrecht, het portretrecht en het modellenrecht. Read more

Olympe de Gouges: een revolutionaire feminist

Vrouwen speelden in de geschiedenis meestal de tweede viool. Zo zijn vrouwelijke kunstenaars ondervertegenwoordigd in de musea en ook naar het bestaan van vrouwelijke filosofen wordt pas sinds de 20ste eeuw onderzoek gedaan. Vandaar dat het op internationale vrouwendag goed is om stil te staan bij een uitermate belangrijke, doch vrij onbekende, vrouwelijke figuur uit de geschiedenis: Olympe de Gouges. Samen met Mary Wollstonecraft was zij een van de belangrijkste feministen ten tijde van de Franse revolutie.

Als dochter van een slager en een dienstbode trouwde Marie Gouze op 16-jarige leeftijd tegen haar wil met de veel oudere Louis-Yves Aubry. Toen hij vlak na de geboorte van hun eerste kind overleed, weigerde zij de naam van haar man te dragen. Ze nam zichzelf voor nooit meer te trouwen. Ze veranderde haar naam naar Olympe de Gouges en vertrok naar Parijs. Daar vertelde ze iedereen dat haar vader de schrijver Jean-Jacques Lefranc, markies de Pompignan was. In het dorp waar zij vandaan kwam ging dit verhaal al geruime tijd rond. Haar moeder heeft als dochter van een gerespecteerde advocaat veel contact gehad met Lefranc en zou zelfs met hem gaan trouwen, ware het niet dat de familie van Lefranc haar geen geschikte kandidaat vond, omdat ze niet van adel was. Lefranc heeft het dorp toen verlaten, maar keerde vlak voor de geboorte van De Gouges terug. Hoe het ook zij, in Parijs kon zij deze geruchten goed gebruiken als ingang bij de elite van Parijs.

Read more

All I want for Christmas is… een merk

Het is weer die tijd van het jaar: de kerstfilms verschijnen één voor één op Netflix, de kerstballen zijn weer van zolder gehaald en op de radio klinken de eerste tonen van “Last Christmas”, “Feliz Navidad” en natuurlijk “All I want for Christmas is You”. Van dat laatste nummer kan je wel zeggen dat dit dé ultieme kersthit is en dat Mariah Carey met stip op 1 “the Queen of Christmas” is. Dat moet zij ook hebben gedacht, want Mariah Carey heeft een aanvraag bij het Amerikaanse octrooi- en merkbureau gedaan om onder andere “QUEEN OF CHRISTMAS,” als merk te registeren. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk en mag Mariah Carey zich nu als enige “Queen of Christmas” noemen?

Read more

Licht aan, camera uit

Parijs: de stad van de liefde, de wandelingen langs de Seine en natuurlijk de Eiffeltoren. Als je in Parijs bent geweest is het niet de vraag óf je de Eiffeltoren op de foto hebt staan, maar op hoeveel foto’s de toren te zien is. Zeker vanaf Place du Trocadéro heb je goed zicht op de Eiffeltoren en terwijl het langzaam donker wordt, kan je vanaf daar ook de verlichting van de Eiffeltoren aan zien gaan. Vanaf dat moment is het officieel niet meer toegestaan om zonder toestemming een foto van de Eiffeltoren te maken en deze te verspreiden. Maar wat is daar de reden voor en zijn er meer bekende werken waar dit ook voor geldt?

Read more

Vacature voor een jurist

Wij zijn op zoek naar een jurist met passie voor het vak die graag door wil groeien met een hands-on mentaliteit.
Je bent betrokken in je vakgebied en bij ons kantoor, je wilt continu verbeteren en neemt initiatief.
Je kan goed samenwerken, je denkt graag in oplossingen en je voelt je thuis in een internationale omgeving.
Je bent gewend om in niet alleen in taal snel te schakelen, maar ook qua cultuurverschillen snel aan te passen.
Je bent sociaal, ondernemend, durft verantwoordelijkheid te nemen en weet waar je staat.
Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht.

Read more