Home » Artikelen » Bundeskartellamt start onderzoek wegens potentieel misbruik van dominante marktpositie door Facebook

Bundeskartellamt start onderzoek wegens potentieel misbruik van dominante marktpositie door Facebook

mededingingsrecht Duitsland internationale handel advocaatHet Bundeskartellamt (de Duitse mededingingsautoriteit) gaat onderzoeken of Facebook een dominante marktpositie heeft op de markt voor sociale netwerken[1].

Het hoofd van Facebook, Andreas Mundt, wijst op de bijzondere verplichtingen van een onderneming met een dominante marktpositie. In dit geval, is de bijzondere verplichting dat Facebook duidelijk het doel van het verzamelen van gegevens vermeldt in zijn algemene voorwaarden. Momenteel is er onvoldoende keus voor de gebruiker om de algemene voorwaarden te weigeren.  Het verzamelen en verkopen van data is immers niet essentieel voor de bruikbaarheid van Facebook door gebruikers, maar alleen voor Facebook een manier om winst te maken[2]. Het Bundeskartellamt wil onderzoeken of en in hoeverre de algemene voorwaarden van Facebook in verband staan met de dominante positie van Facebook op de markt voor sociale netwerken[3].

Dat de mededingingsautoriteit dit onderzoek start, in plaats van de Duitse autoriteit voor persoonsgegevens, is ongebruikelijk. In Europa heeft geen enkele andere mededingingsautoriteit dit eerder gedaan. Wel verklaarde Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor de mededinging bij de Europese Commissie, op 17 januari 2016 in München, dat het verzamelen van een grote hoeveelheid gegevens door een beperkt aantal ondernemingen zoals Google en Facebook mogelijk leidt tot een schending van de Europese mededingingsregels[4]. Het Bundeskartellamt volgt zodoende de door de Europese Commissie uitgezette koers.

Hadewich van Alst

[1] http://www.bundeskartellamt.de/SharedDocs/Meldung/EN/Pressemitteilungen/2016/02_03_2016_Facebook.html?nn=3591568

[2] http://www.bundeskartellamt.de/SharedDocs/Meldung/EN/Pressemitteilungen/2016/02_03_2016_Facebook.html?nn=3591568

[3] http://www.bundeskartellamt.de/SharedDocs/Meldung/EN/Pressemitteilungen/2016/02_03_2016_Facebook.html?nn=3591568

[4] http://www.nytimes.com/2016/01/18/technology/european-antitrust-chief-takes-swipe-at-privacy-issue.html?partner=rss&emc=rss&_r=0