Home » Artikelen » Claimcultuur na wijziging privacywetgeving Duitsland

Claimcultuur na wijziging privacywetgeving Duitsland

De afgelopen tijd bent u ongetwijfeld veel berichtgeving tegengekomen over de Europese Privacyverordening (AVG of GDPR).

Indien een bedrijf in Duitsland niet voldoet aan de eisen uit de Europese Privacyverordening, kan het direct tegen kosten aanlopen. In Duitsland kunnen uw klanten en zelfs uw concurrenten u een sommatiebrief sturen, waardoor u direct verplicht bent de kosten voor het opstellen van de sommatiebrief te vergoeden. Anders dan in Nederland bepaalt het Duitse recht dat de kosten voor een terecht verstuurde sommatiebrief door de ‘gesommeerde partij’ moet worden voldaan.

Het ontbreken van een geschikte privacyverklaring op uw website kan al voldoende zijn om een sommatiebrief te ontvangen en de bijbehorende kosten te moeten vergoeden.

Mocht u een bedrijf (of vestiging) in Duitsland hebben, is het belangrijk zo snel mogelijk te voldoen aan de eisen uit de privacywetgeving.

In Nederland kennen wij deze claimcultuur gelukkig niet. Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw bedrijf ‘AVG-proof’ is om dergelijke problemen te voorkomen.

Heeft u vragen over de nieuwe privacywetgeving of wilt u zeker weten dat uw privacyverklaring voldoet aan de nieuwe wetgeving? Neem dan contact met ons op.

Ernst van Knobelsdorff
Heffels Spiegeler Advocaten
ernst.vanknobelsdorff@heffels-spiegeler.com
0702170200