Home » Artikelen » KNVB promoot tegen wil en dank seksspeeltjes

KNVB promoot tegen wil en dank seksspeeltjes

De pandemie heeft het voetbal behoorlijk geraakt. Veel voetbalclubs hebben het financieel moeilijk en sponsors haken af. Het effect van sponsoring is immer klein als er helemaal niet of zonder publiek gevoetbald kan worden. Het bedrijf EasyToys – beoogd sponsor van FC Emmen – kreeg dit seizoen echter bijzonder veel aandacht, mede dankzij de preutsheid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

Anders dan wat de naam doet vermoeden, verkoopt EasyToys geen speelgoed voor kinderen maar seksspeeltjes voor volwassenen zoals zweepjes, handboeien en dildo’s. De KNVB maakt echter bezwaar tegen sponsoring door EasyToys met een beroep op het Sponsorreglement Betaald Voetbal van de KNVB (hierna: “het Reglement”). Het Reglement stelt dat sponsoring niet in strijd mag zijn met “de goede smaak of het fatsoen”.

Maar wanneer is er sprake van strijd met de goede smaak en fatsoen? Omdat dit moeilijk objectief te bepalen is, is de  rechter en de Nederlandse Reclame Code Commissie terughoudend met het geven van een dergelijke kwalificatie. En belangrijker nog, in dit concrete geval was het ook niet zo dat de sponsor eiste dat de spelers van FC Emmen met een afbeelding van een dildo op hun shirt rond zouden lopen. Nee, uitsluitend het logo van het bedrijf zou te zien zijn en dat logo op zichzelf is op geen enkele wijze aanstootgevend.
Het echte bezwaar van de KNVB ziet dan ook kennelijk op het feit dat de sponsor actief is in de verkoop van seksartikelen. Nergens in de reglementen van de KNVB staat dat een voetbalclub geen sponsoring mag accepteren van een bedrijf dat artikelen verkoopt die doorgaans in een neutrale verpakking aan huis worden afgeleverd. Volgens de KNVB zijn taboes er niet om via het voetbal doorbroken te worden.

De kans is klein dat de bezwaren van de KNVB tegen de sponsordeal tussen FC Emmen en EasyToys bij de Nederlandse rechter stand zouden houden. Nadat FC Emmen dreigde met een kort geding trok de KNVB haar bezwaren dan ook in met daarbij de mededeling dat zij tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in december 2020 met alle clubs nader overleg zou voeren. De sponsordeal tussen EasyToys en FC Emmen is dus gered, althans voorlopig. EasyToys zal het weinig uitmaken, de bekendheid van haar merk is inmiddels met wat hulp van de KNVB enorm gestegen.

Michiel Heffels & Samy Akeb