Home » Artikelen » Onbeperkte toegang tot online diensten in het buitenland

Onbeperkte toegang tot online diensten in het buitenland

Het Europese Parlement zorgt ervoor dat u ook tijdens uw vakantie uw favoriete shows kan bekijken!   

Tot nu toe hadden abonnees slechts beperkte toegang tot hun online diensten (zoals Netflix, Sky, Amazon Prime en Spotify) in het buitenland. Binnen een paar maanden zal dit echter veranderen. Recentelijk heeft het Europese Parlement namelijk een nieuwe verordening goedgekeurd waarin geregeld wordt dat Europese burgers die in hun woonland abonnee zijn bij een online dienst deze dienst ook kunnen gebruiken in een ander Europees land.

Met name de rechten van consumenten met een vaste verblijfplaats in de Europese Unie worden versterkt door de nieuwe verordening die van toepassing is vanaf de eerste helft van 2018. Daarnaast kunnen aanbieders hun diensten makkelijker aanbieden en hoeven ze geen land-specifieke licenties meer te kopen. Ondertussen worden de auteursrechten op geen enkele wijze beïnvloed.

Om te verifiëren dat de services alleen worden gebruikt tijdens tijdelijk verblijf – zoals vakanties, zakenreizen en semesters in het buitenland – moeten de aanbieders nagaan waar een abonnee woont. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden zonder dat de locatie van de gebruiker bepaald wordt of dat inbreuk wordt gemaakt op diens privacy. Zowel betalingsgegevens, omroepbijdragen en IP-adressen kunnen gecontroleerd worden. De gebruiker moet wel altijd op de hoogte worden gesteld over welke maatregel door de aanbieder wordt gebruikt.

Nu de toestemming door het Europese Parlement, de Raad en de Commissie al gegeven is, hoeven alleen de lidstaten de verordening nog formeel goed te keuren. Dit is normaal gesproken slechts een formaliteit.

De Portabiliteitsverordening is een belangrijke stap in de totstandkoming van één digitale interne markt en een vlot functionerende Europese interne markt. Om dit verder te bereiken worden lidstaten gevraagd om ook andere verordeningen in deze context uit te voeren, zoals met name de nieuwe regels inzake Europees auteursrecht.

Lisa Hollfelder